Şokta İlk Yardım Yapmak Çok Önemli

17.02.2018 - Cumartesi 13:21

Şok kelime anlamı olarak sarılma demektir. Vücutta, hücrelerinizin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu oksijen ve besin maddelerini sağla­yacak kadar yeterli kan dolaşmazsa, bu durum şok olarak adlan­dırılan ve hayatı tehdit eden bir sağlık sorununa neden olur.

Şoka sebep olan bazı olaylar :

1-Paniklemek
2-Alerjik rahatsızlıklar
3-Kalp hastalıkları
4-Aşırı kusma ve ishal
5-Şiddetli ağrı
6-Sıvı kaybı
7-Aşırı kanama
8-Geniş ve derin yanıklar
9-Beklenmedik, heyecan verici bir olayla karşılaşma

Şok esnasındaki oluşan ve oluşabilecek olaylar :

1-Titreme, soğuk ter dökme
2-Susuzluk ihtiyacı, baş dönmesi
3-Çarpıntı
4-Soluk alıp vermede hızlanma ve dengesizlik
5-Halsizlik, huzursuzluk
6-Nabzın hızlı hızlı ve hafif atması
7-göz kararması
8-Yüzünün renginin solması
9-Kanaması olabilir.

Şokta ilk yardım nasıl yapılır

Şok yeterli miktarda oksijenin yani kanın beyine gidememesi durumudur. Böyle bir durumda bacaklardaki kanı beyine göndermek gerekir bacaklarını yerden 25-30 cm civarı havaya kaldırarak beyine kan gitmesini sağlanır. Eğer kişinin üzerinde sıkan veya rahat nefes almasını engelleyen şeyler varsa bunlar mümkünse gevşetilir ve rahatlaması sağlanır. Kişinin soluk yolunun açık kalması sağlanır. Kişinin kusma gibi bir olasılığı olduğundan dolayı boğulmaması adına kafası yan ( herhangi bir yöne eğik rahat kusabileceği) şekilde tutulur. Kişi şoka girdiğinde vücut ısısı hızla düşecektir buna karşı da etrafınızda bulunan hırka ceket gibi onu ısıtabilecek şeyler bulunup onu saracak şekilde üstüne örtülmelidir ki vücut ısısı az da olsa dengelenebilsin.

Şoka girmiş olan bireye kesinlikle yiyecek veya içecek verilmemelidir. Çok kötü bir durumda değilse en fazla dudakları su ile ıslatılabilir. Bunları yaptıktan sonra sürekli olarak soluk yolunu kontrol ederek bir an evvel sağlık kuruluşuna sevk etmeye çalışılmalıdır. Doğru ilk yardım müdahalesi yapılırsa kişinin şok etkisini atlatması sağlanabilir.

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.