TSKB, IFC İle Kadın İstihdamı Temalı 100 Milyon Dolarlık Kredi Anlaşması İmzaladı

10.03.2022 - Perşembe 11:51

TSKB, Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC ile 100 milyon ABD doları tutarında kredi anlaşması imzaladı. IFC’den temin edilen kredi ile toplumsal cinsiyet eşitliğine ve finansal kapsayıcılığa yönelik yatırımlar desteklenecek.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) Türkiye’deki kadınların finansmana ve istihdam fırsatlarına erişimini artırmak ve firmalardaki cinsiyet eşitliği uygulamalarını yaygınlaştırmak üzere 100 Milyon ABD doları tutarında kaynak sağladı. TSKB, bu finansman paketi kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği kriterlerine göre şirketlerin kadınları kapsayıcı uygulamalarını dikkate alacak. Belirli bir kadın çalışan sayısına sahip olan, yönetim kurulunda veya üst yönetiminde kadın yöneticileri bulunan, geçerli bir toplumsal cinsiyet eşitliği sertifikasına sahip olan işletmeler bu krediden faydalanabilecek.

İmzalanan anlaşmaya ilişkin değerlendirmede bulunan TSKB Genel Müdürü Ece Börü, şu ifadeleri kullandı: “İklim değişikliği ve pandemi gibi küresel riskler karşısında en kırılgan kesimlerden birini kadınlar oluşturuyor. Oysa araştırmalar kadınların ekonomiye katılarak sürdürülebilir kalkınmada çarpan etkisi yaratacağını gösteriyor. Kadınların hızla kırılgan gruptan çözüm üreten gruba dahil edilmesi ise kapsayıcı bir dönüşüm gerektiriyor. Bu dönüşümde finans sektörü ile reel sektörün katkısı şüphesiz çok büyük olacak. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde uzun yıllardır iş ortaklığı yaptığımız IFC ile kadınların istihdama katılımını artıran önemli bir kaynak anlaşmasına imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Özel sektör şirketlerinin kapsayıcı dönüşümüne katkı sağlayarak üretimde ve yönetim kademelerinde kadınların eşit temsiline yönelik somut adımlar atmaya devam edeceğiz.”

Türkiye'de finansmana erişim ve kayıtlı işgücüne katılım söz konusu olduğunda kadınların erkeklerin gerisinde kaldığını belirten IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, konuyla ilgili şunları söyledi: "Türkiye’de kadınlar hem çalışan hem de girişimci olarak önemli engellerle karşı karşıya kalıyor. Kadınların işgücüne katılım oranlarını artırmak yalnızca ahlaki bir zorunluluk değil, aynı zamanda sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik toparlanmayı desteklemek için de gereklidir."

Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.