Eriğin Faydaları

26.01.2018 - Cuma 12:38

Eriğin anavatanı Anadolu ve Kafkasya olup, mayıs ayından eylül ayına kadar tezgahlarda kolayca bulunabilir. Eriğin en çok üretildiği yer Ege'dir fakat Anadolu’nun diğer bölgelerinde de kolayca üretilebilir. Kuru veya taze olarak tükettiğimiz eriğin faydaları saymakla bitmez.

Eriğin Yararları

Erik lifli bir meyve olduğundan sindirilmesi daha kolaydı​​​​​​​r ve kabız gibi sağlı​​​​​​​k problemlerini önlemede yardımcı olur. Erik, C vitamini deposudur bu yüzden de g​​​​​​​öz ve kalp sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. C vitamini içermesi sayesinde bağışıklığınızı koruyarak hastalıklara karsı savunmasız kalmamanızı sağlar. Aynı zamanda antioksidan ​​​​​​​özelliği bulunduğu için kanı temizler ve damar tıkanmalarını ​​​​​​​önler ve kalp sağlının korunmasında yardımcı olur. Erik yüksek oranda magnezyum içerir bu yüzden de kas yorgunluğunu geçirmede bir ilaç olarak kullanılabilir, kasları rahatlatarak ağrıyı azaltır. Kalorisi oldukça az olan eriğin antioksidan etkisi ve yüksek lifli oluşu kilo verdirmede etkilidir. Bu yüzden diyet yapan kişilere tuzsuz olarak bir kase erik tüketmesi ​​​​​​​önerilir.

​​A vitamini g​​​​​​​öz sağlığı için oldukça önemlidir ve erik yüksek oranda A vitamini içerdiği için göz sağlığına iyi gelir, özellikle yaşlanmadan kaynaklanan katarakt gibi g​​​​​​​öz problemlerini ​​​​​​​önlemede oldukça etkili olabilir. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlığı ç​​​​​​​özmede erikten faydalanılabilir. Erik demir açısından zengin bir meyvedir ve kansızlığı gidermede önemli bir rol oynar. Aynı zamanda içerdiği demir sayesinde yorgunluk ve halsizlik de ​​​​​​​önlenmiş olur.

Eriği tüketme şekilleri

Erik kuru olarak da tüketilebilir, kuru erik kan şekerini dengede tutmada ​​​​​​​önemli bir yardımcıdır. Diyabeti ​​​​​​​önlemede kullanılabilir. Kuru erik aynı zamanda adet düzenlemede yardımcıdır.

Erik hoşaf olarak tüketildiğinde besin değerlerinin bir kısmını kaybetse de sevilerek tüketilen yiyecekler arasında yerini korur. Eriği tüketmenin en faydalı yolu onu çiğ olarak tüketmektir.

YORUM YAZ