Çocukların Beslenmesine Dikkat

01.03.2018 - Perşembe 20:48

Şüphesiz anne çocuk arasındaki anlaşmazlıklardan biride beslenmedir. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde market sektörünün gelişmesiyle çocuklar daha çok renkli ambalajlı abur cubur diye tabir edilen yiyeceklere yöneldi. Bu tür yiyeceklerin içerisinde bulunan katkı maddeleri obeziteyi tetiklemektedir. Anne babaların çocukları katkı maddesi bulunan yiyeceklerden uzak tutması önemlidir.

Beslenme, çocukların büyümesinde önemli bir rol oynamaktadır. Küçük yaşlardan itibaren dengeli beslenmeyi öğretmek çocuğu olumlu yönde etkiler. Çocuklarda büyümenin en hızlı geliştiği yaş aralığı 6-12'dir. Bu dönemde her sene yaklaşık 5 cm uzayıp 2 kg alırlar.

Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?

Kahvaltı her yaşın olduğu gibi çocuklar içinde günün en önemli öğündür. Bu sebeple küçük yaştan itibaren çocuğa kahvaltı alışkanlığı kazandırılması çok önemlidir. İçeriği kaliteli olan bir kahvaltı büyümeyi ve gelişmeye olumlu bir şekilde etki eder.
Şeker, tuz ve yağ oranı fazla hazır yiyecekler yerine et ve süt ürünleri, taze meyve-sebzeler, tahıllar ve kuru baklagiller tercih edilmelidir. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için 2-3 bardak süt içmelidirler. Zihinsel gelişimi için haftada 2-3 kere balık tüketilmelidir.

Okula giden çocuklar için doyurucu ve sağlıklı beslenme çantaları hazırlanmalıdır. Beslenme çantasının içerisinde çiğ fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler ve çocuğun tatlı ihtiyacını karşılayacak kuru meyveler bulunmalıdır. Süt, ayran ve evde sıkılmış meyvelerin suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.

Çocukların su tüketmesine özen gösterilmelidir. Çocuklarda yetişkinler gibi günlük ortalama 8-10 bardak su içmelidir.

Beslenme Hataları

- En büyük beslenme hatası öğün atlamaktır. Özellikle kahvaltı atlanmaması gereken en önemli öğündür.
- Gazlı içecekler ve fastfood tüketiminin aşırı olması.
- Şeker bakımından zengin hazır kek, yağ oranı yüksek hazır poğaça ve açma gibi besinler, paketli meyve suları ve çikolata gibi besinlerin tüketimi.
- Yetersiz ve dengesiz beslenme.

YORUM YAZ