Çocuklara Trafik Kurallarını Öğretin

26.08.2018 - Pazar 13:59

Trafik Kazaları

Trafik kazası, karayollarında hareket halinde bulunun araçların birbirine, yayalara, hayvanlara veya çevrede bulunun herhangi bir cisme çarpası olayıdır. Kaza sonucunda ölüm, yaralanma yahut maddi bir zarar meydana gelebilir. Trafik kazalarının sebepleri başında dikkatsizlik ve ihmalkarlık gelmektedir.

Trafik Kazalarını Önlemek

Trafik kazalarını önlemek için öncelikle bireyler bilinçlendirilmelidir. Trafik kuralları öğretilmeli ve alışkanlık haline getirilmesi sağlanmalıdır. İnsanların alışkanlıklarını değiştirmek bazen çok zor olabilir. Bu nedenle gerekli bilgilendirmenin küçük yaşlarda yapılması bireyin kuralları uygulayarak hayata geçirmesi açısından önemlidir.

Trafik Kurallarını Öğretmek İçin En Uygun Yaş

Yapılan araştırmalar sonucu 3 ile 6 yaş aralığının eğitim açısından en uygun yaşlar olduğu tespit edilmiştir. Çocuklar 3-6 yaş arasında öğrendikleri kuralları 8 yaşlarında hayata geçirebilmektedir.

 Hangi Kurallar Öğretilmeli

Öncelikle trafikte, çocukları tehlikeye sokan durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

- Yolun karşısına geçerken nelere dikkat etmeleri gerektiği,

- Yaya yolu kullanımı,

- Eğer alt-üst geçit varsa kullanılması gerektiği,

- Trafik lambaları ve trafik işaretlerinin ne anlama geldiği,

- Park edilmiş olan araçların önünden ve arkasından çok yakın bir şekilde geçmemeleri gerektiği,

- Hareket halindeki araca binmeye, dokunmaya çalışılmaması gerektiği,

- Araç tam olarak durmadan inmeye çalışılmaması gerektiği,

- Yeşil ışık yanıyor olsa bile dikkatli davranmaları gerektiği,

- Bisiklet kullanım kuralları,

- Kaldırımlarda yürürken park etmiş araba, kaldırım çalışması gibi durumlara dikkat etmeleri gerektiği, başlıca öğretilmesi gereken kurallardır.

Nasıl Öğretmeli?

En başarılı ve kalıcı öğrenme şekli uygulayarak ve görsel bir şekilde öğrenmedir. Trafikte çocuklarınıza örnek olun, evde veya yolda trafik kurallarını öğreten oyunlar ile eğlenerek öğrenmesini sağlayın, bilgisayardan animasyonlar izletin, internetten faydalanın, kuralları açıklayarak öğrenmelerini sağlayın, belediyelerin çocuklara trafik kurallarını öğretmek için düzenledikleri eğitim ve etkinlikleri takip edin.

YORUM YAZ